1

«Ούτε πρωθυπουργός εφάνη ούτε διάολος»

 

Το ποιό πράγμα αποτελεί ιστορικό τεκμήριο ή ντοκουμέντο προφανώς θα το απαντήσουν οι ιστορικοί και οι πολιτικοί επιστήμονες. Εδώ προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες σοβαρότητας και εγκυρότητας, αλλά στο tag για μια ιστορία των ανθρώπων μαζεύουμε ιστορίες  και μαρτυρίες ανθρώπων, που έζησαν διάφορα γεγονότα και όταν τα αφηγούνται, μας βοηθούν να προσεγγίσουμε την ατμόσφαιρα μιας εποχής ή απλά μικρά κομμάτια της ζωής και των αντιφάσεών της. Όπως παρακολουθούμε τον Δεκέμβρη του 2008 να ξανασχηματίζεται θολά και ασυνάρτητα ίσως, αλλά να σχηματίζεται πάντως ξανά μπροστά στα μάτια μας, διαβάζοντας ένα ποστ από κάποιο μπλογκ ή όπως ανασυνθέτουμε κάπως την ατμόσφαιρα των πλατειών του ’11 κοιτάζοντας τα εκατοντάδες τουίτ ενός χρήστη. Κάπως έτσι, παρακάτω, ένα παιδί δεκαοχτώ χρονών έχοντας πάει πρόσφατα από το χωριό του στην Αθήνα, στέλνει γράμμα στον πατέρα του αφηγούμενο διάφορα μικροπεριστατικά που συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1968, την ημέρα της κηδείας του Γεωργίου Παπανδρέου.

Σεβαστέ μου μπαμπά γειά σου.

Εγώ έφτασα πολύ καλά. Στις 10 παρά τέταρτο ήμουν στην Αθήνα. Στις 5,30 έφυγε από την Τρίπολη. (..)

Και τώρα σου γράφω λίγα γύρω από την κηδεία του Γ. Παπανδρέου τα οποία αν θέλεις πέστα και στον Νιόνιο εάν είναι ακόμη στο χωριό. Κατόπιν διαταγής της Εθ. Κυβέρνησης απηγορεύθη το λαϊκό προσκύνημα του εκλιπόντος αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετον. Η Μαργαρίτα Α. Παπανδρέου είπεν προς τον πρόεδρον της κυβερνήσεως: Ή θα αφήσετε να γίνει λαϊκό προσκύνημα ή θα τον πάω σπίτι μου και έτσι δεν έχετε το δικαίωμα να μου το απαγορεύσετε (ως Αμερικανός πολίτης).

Με χίλια βάσανα και απειλές επετράπη το λαϊκό προσκύνημα εις τον Άγιον Ελευθέριον παρεκλήσιον της Μητροπόλεως. Χωρίς βεβαίως να ανακοινωθεί διά του ραδιοφώνου και την εφημερίδαν αλλά μόνον από στόμα σε στόμα. Το τι έγινε δεν περιγράφεται. Υπολογίζεται ότι προσήλθε το 70% των Αθηναίων και προσκύνησαν. Κόσμος που διά πρώτη φορά ενεφανίσθη τόσον πολύς. Ούτε εις την συγκέντρωσιν της Κλαθμώνος του 1964.

Υπέροχον και χαρακτηριστικήν στάσιν εκράτησεν η Μαργαρίτα η οποία ετσακώθη με όλους τους αστυνομικούς και στρατηγούς. 

(..)

Κατά τη μεταφοράν της σωρού από Ευαγγελισμού εις Μητρόπολης συνέβη και το εξής. Μερικοί νέοι γύρω από το φέρετρον εφώναξαν ΠΑ – ΠΑ – ΝΔΡΕ – ΟΥ, 1-1-4 οι οποίοι και συνελήφθησαν.

(..)

Ένα άλλο ωραίο γεγονός είναι και το εξής: Μια ώρα πρωτού πεθάνη ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από την οικονόμο του ένα χαρτί και ένα μολύβι. Έγραψε δε κάτι που είθελε και το έδωσε εις την οικονόμον του. Εις συνταγματάρχης μετά βίας απέσπασε το σημείωμα. Γυρίζοντας η Μαργαρίτα έμαθε αυτό και εζήτησε να της δοθεί αμέσως η τελευταία επιθυμία του πατέρα της, αλλά αυτός αρνήθη λέγοντας ότι αφορά (τάχα) την κυβέρνησιν και δεν μπορεί να της το δώσε και τότε συνέβη το εξής. Η πανέξυπνη Μαργαρίτα κατάφερε και ετράβηξε  τον αξιωματικό σε ένα δωμάτιο να του ειπή κάτι, και με μία απότομη κίνηση του έκλεισε την πόρτα και τον κλείδωσε μέσα. Κατόπιν τρέχοντας πήγε και πήρε τηλέφωνο την αμερικάνικη πρεσβεία του Τάλμποτ και εζήτησε να τη δοθεί αμέσως η τελευταία επιθυμία του πατέρα της. Ο Τάλμποτ έστειλε μαζί της δύο υπεύθυνους της Αμερικάνικης πρεσβείας και έτσι κατόρθωσε και πήρε το χαρτί από τον αξιωματικό, το οποίον ανεκήνωσε εις τους ξένους δημοσιογράφους.

(..)

Αυτή τη στιγμή γύρισαν από την κηδεία. Κόσμος να δεις. Το ολιγότερον που μπορεί να πει κανείς ήσαν 1.000.000 κόσμος. Η κηδεία είχε φθάσει στο πρώτο νεκροταφείο και ο κόσμος δεν είχε ξεκινήσει ακόμη από την Μητρόπολη. Καθ’ όλη την διαδρομή από Μητρόπολη μέχρι το 1ον νεκροταφείο η Αθήνα εσίετο από τις φωνές.

Συνέχεια όλοι μαζί έλεγαν: ΠΑ – ΠΑ – ΝΔΡΕ – ΟΥ, είσαι ο πρωθυπουργός, είσαι λαοπρόβλητος, είσαι ο 3ος Κένεντυ, σήκω γέρο να μας δεις, μεγάλε αρχηγέ, σήμερα ψηφίζουμε, να το δημοψήφισμα, να το 7%, έρχεται ο Ανδρέας, Δημοκρατία, Κάτω η Χούντα, 1-1-4, κάτω οι προδότες, ο Ανδρέας θα μας ‘ρθει, θέλουμε ελευθερία και άλλα πολλά.  (..) Τον επικήδειο εξεφώνησε ο Ν. Μπακόπουλος και λίγο ο Κανελλόπουλος. 

Έγινε σεισμός πραγματικός. Ούτε πρωθυπουργός εφάνη ούτε διάολος. Μόνον τον υφυπουργό Σιώρη είχε στείλει αντίπρόσωπο.

Το κακό είναι ότι τη στιγμή που ετάφη ο Παπανδρέου πλάκωσαν οι κλούβες και έπιασαν πολλούς από τη συγκέντρωση διατί λέει ετάραξαν την τάξιν με το να φωνάζουν ο Ανδρέας έρχεται.

Τώρα σε αφήνω

Χαιρετίσματα εις όλους

Σας φιλώ

Γ.