the cricket

Ποτέ δουλειά την Κυριακή, δεν έχει κιόλας


Του Χρήστου Σύλλα
image_pdf
image-919
Με εξαιρετική επιτυχία συνεχίστηκε η «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου για τις 52 εργάσιμες Κυριακές. Μια βόλτα στο πολυδιαφημισμένο κέντρο της Αθήνας, στην «εμπορική» Ερμού και τους γύρω δρόμους της, έδειξε ότι με τα χίλια ζόρια, περίπου το 1/3 των καταστημάτων ήταν ανοικτό, ιδίως καφετέριες, φούρνοι και ταχυφαγεία – έτοιμα να ξεδιψάσουν και να ξεπεινάσουν τον κάθε καταπονημένο διαβάτη που συνήθως εμφανιζόταν με την φιγούρα του τουρίστα.

Λίγοι οι ντόπιοι, μηδαμινή η κατανάλωση με τις όποιες βόλτες να συνοδεύονται από κλεφτές ματιές και από ικανοποίηση λόγω του κλιματισμού που δρόσιζε την «καυτή» αγορά.

Σωματεία, συλλογικότητες και συνελεύσεις πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από ορισμένα μαγαζιά και σε συνεννοήσεις με τους εργαζόμενους ορισμένα από αυτά έκλεισαν. Εργαζόμενος σε μικρό μαγαζί με καλλυντικά ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον εργοδότή του ο οποίος ενδιαφερόταν να μάθει τι κάνουν οι «μεγάλοι», αν είναι ανοιχτά και αν λειτουργούν: οι περισσότεροι «μεγάλοι» βέβαια είχαν κλειστές τις πόρτες, σαν να μην έβγαιναν οι υπολογισμοί.

Αρκετοί τουρίστες, έκπληκτοι μπροστά στο μοίρασμα φυλλαδίων και τις σχετικές εξηγήσεις φάνηκαν να καταλαβαίνουν μερικές φορές περισσότερα για την κινητοποίηση απ’ ότι ορισμένοι ντόπιοι οι οποίοι έδειχναν ζαβλακωμένοι.

Σε μία φοβερά στοχευμένη δημοσιογραφική ερώτηση που απευθύναμε στους διαδηλωτές «τι λέει ο κόσμος;», η απάντηση ήταν «στον κόσμο του».

Η κινητοποίηση πήρε μια συγκρουσιακή τροπή όταν ο διαφημιστής και πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θάνος Τζήμερος πραγματοποίησε με μια ελάχιστη μάζα εθελοντών του εξόρμηση στον δρόμο της Ερμού. Ξαφνικά, δυο-τρεις διμοιρίες ΜΑΤ περιφρούρησαν την είσοδο του προέδρου στο «Folli Follie» ο οποίος όπως είδαν αυτόπτες φωτογραφιζόταν εντός του μαγαζιού περιφρουρώντας παράλληλα το δικαίωμα του ιθαγενή και του διεθνή καταναλωτή.

tz2
image-920

Αναπτυξιακή πολιτική και τουρισμός, στην καυτή Ερμού

Ένταση δημιουργήθηκε όταν αρκετοί αστυνομικοί δεν έδειξαν αυτοσυγκράτηση αλλά ιδιαίτερο ζήλο για την τήρηση της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και για την προστασία του προέδρου «Δημιουργία Ξανά». Μετά από μία θεσμική επίθεση των ΜΑΤ η οποία δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού ο ήδη ανύπαρκτος τζίρος δεν «τσίμπησε» τα πάνω του, ο Τζήμερος αποχώρησε έχοντας τα λίγο χαμένα, κάτι που αχνοφάνηκε από το κάλεσμα που είχε απευθύνει λίγες μέρες νωρίτερα.

Έλεγε χαρακτηριστικά ότι «θα σπάσουμε τον κλοιό των λαϊκοφασιστών. Θα ειδοποιήσουμε και την αστυνομία. Και τα κανάλια, αν φιλοτιμηθούν. Και θα δούμε τι θα γίνει».

Εντέλει, η αστυνομία ειδοποιήθηκε και έγινε ό,τι έγινε: το δικαίωμα στην «κατανάλωση» και στην εμμονή για μία, αποδεδειγμένα αποτυχημένη απελευθέρωση των Κυριακών,   γνωστοποιήθηκε θεσμικά, ατυχώς ωστόσο, με την παρουσία Τζήμερου και των ΜΑΤ.

tz1
image-921

Ο Τζήμερος βλέπει τελικά τι έγινε, απαντώντας στο ερώτημα που απηύθυνε με το κάλεσμά του.

Σημειώνεται ότι οι «αποκλεισμοί» ήταν η παρουσία διαδηλωτών που μοίραζαν φυλλάδια και ενημέρωναν.

 


RELATED ARTICLES

Back to Top