the cricket

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για Δύο


της Ζαΐρας Κωνσταντοπούλου
image_pdfimage_print

Δύο οικογένειες ίδιες σε αρχοντιά

(στην όμορφη Βερόνα, όπου το έργο μας αρχίζει)

μπλέκουν σε διαμάχες από εχθρότητα παλιά:

καθένας μ’ αίμα συμπολίτη του το χέρι μαγαρίζει.

Απ’ τα μοιραία σπλάχνα αυτών των δύο εχθρών

ένα ζευγάρι καημένων εραστών θα λάμψει

που ο σκληρός τους θάνατος την έριδα ετών

όλων τους των προγόνων σε διπλό μνήμα θα θάψει.

Την τρομερή πορεία του στιγματισμένου έρωτα τους

και των γονέων τους την άκρατη μανία

ανέκοψε μόνον ο απελπισμένος θάνατος τους:

δυο ώρες στη σκηνή μας θ’ αναλύσουμε αυτή την ιστορία.

Με προσοχή ακούστε μας και, αν κάτι μας ξεφύγει,

θα προσπαθήσουμε σκληρά η απώλεια να είναι λίγη”.

Οχρόνος παγώνει. Δύο φαντάσματα από μια άλλη εποχή συναντιούνται για να μας αφηγηθούν, καταδικασμένοι μέσα στην αιωνιότητα τους, την δική τους ιστορία. Να σκιαγραφήσουν την πιο γνωστή ιστορία έρωτα και θανάτου στον κόσμο.

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα… για Δύο είναι η υπενθύμιση μιας στιγμής, των παράνομων ενώσεων, των αδιανόητων προσμίξεων, των αέναων παθών, των ατελείωτων ονείρων, των ανατρεπτικών συναντήσεων, όπου η απαγόρευση γίνεται πράξη και η συνάντηση πραγματεύεται ένα “δύο” μέσα στην αιωνιότητα. Η Ομάδα Θεάτρου “Ιδέα” με τον Κώστα Γάκη, την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, μας παρουσιάζουν για τρίτη συνεχή χρονιά, μια διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare, στο Θησείον – Ένα Θέατρο για τις Τέχνες-, όπου τη σκηνοθεσία και τη θεατρική διασκευή του έργου υπογράφουν και οι τρεις τους. Μέσα από ένα τρελό παιχνίδι μεταμορφώσεων οι δύο ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με ένα από τα γνωστά κείμενα του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου, αγγίζοντας σε όλες τις στιγμές την εσωτερική συγκίνηση, μεταφέροντας και προσομοιώνοντας τους εφιάλτες άλλων εποχών στην εποχή την δικιά μας.

20141030_113220
image-1583

Μπορεί να είναι πάρα πολλές οι παραλλαγές του θεατρικού έργου “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, ωστόσο όσο καλά κι αν γνωρίζουμε την πλοκή της ιστορίας, κάθε φορά η κάθε παράσταση είναι μια καινούργια προσέγγιση, με τις δικές της δυνατότητες και τις δικές της αποκαλύψεις. Με τους δραματουργικούς άξονες της αρχαίας τραγωδίας να συμβάλουν στην επιτέλεση της παράστασης, ο θεατής, ο αναγνώστης, ο άλλος, μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο ξακουστή ιστορία έρωτα και θανάτου, ωστόσο η μεγαλοφυής σύνθεση της πλοκής είναι αυτή που πλημμυρίζει με πολλαπλά και ποικίλα συναισθήματα το κοινό, γεννώντας έτσι την ένωση μέσα από την αντίθεση. Ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους, τον θάνατο και τον έρωτα συναντιέται στην σκηνή το “Δύο”.

Όσο και να γνωρίζει λοιπόν κανείς την ιστορία, κάθε φορά που την παρακολουθεί είναι μοναδική. Έτσι συμβαίνει και με τον “Ρωμαίο και Ιουλιέτα για δύο”. Τα δύο φαντάσματα εμφανίζονται στο τώρα, μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και μας μεταφέρουν τα πάθη και τα παθήματα των δυο ερωτευμένων εφήβων στο σήμερα.

Γιατί τόσο σπαρακτική δε γράφτηκε ποτέ καμία σαν της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου της την ιστορία”.

Υ.Γ: Αλλιώς… “Τον έρωτα πρέπει να τον επινοήσουμε από την αρχή, γνωστό αυτό”

Arthur Rimbaud, Μια εποχή στην κόλαση. Παραληρήματα Ι

Η παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο” παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ και την Κυριακή στις 7.00 μ.μ, στο “Θέατρο Θησείο – Ένα θέατρο για τις Τέχνες”, Τουρναβίτου 7, Θησείο.


RELATED ARTICLES

Back to Top