the cricket

Οι μεξικανοί contratados βαθμολογούν τους αμερικανούς εργοδότες τους


της Αγγελικής Μπούμπουκα
image_pdfimage_print

contratadosDCM

Οι «κοντρατάδος», δηλαδή οι “συμβασιούχοι”, είναι εργάτες που περνούν τα σύνορα του Μεξικό για να δουλέψουν σε εποχικές αγροτικές δουλειές στις ΗΠΑ. Με πενιχρές αμοιβές, φυσικά, που συχνά δεν καταφέρουν καν να εισπράξουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι περισσότεροι πέφτουν και θύματα μεσαζόντων που είτε τους παίρνουν παράνομες προμήθειες για να τους βρουν τη δουλειά (και συχνά εξαφανίζονται με τη μίζα), είτε τους στέλνουν σε απατεώνες εργοδότες.

Το contratados.org είναι ένα σάιτ που φτιάχτηκε για να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για την αξιοπιστία μεσαζόντων και εργοδοτών, και για να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους. Για να μπορούν, για παράδειγμα, να ειδοποιούν ο ένας τον άλλο πού υπέστησαν κακομεταχείρηση ή βία, σε ποιές περιπτώσεις οι επιστάτες τούς κράτησαν τα χαρτιά για να τους ελέγχουν, αν οι δουλειές που τους υποσχέθηκαν ήταν αυτές που βρήκαν κ.ο.κ.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πάνω από 80.000 Μεξικανοί παίρνουν τις ειδικές βίζες τύπου H-2A για να μπορέσουν να δουλέψουν σε χωράφια για τα οποία οι αμερικανοί γεωκτήμονες δεν μπορούν να βρουν -ή δεν πληρώνουν αρκετά ώστε να προσελκύσουν- ντόπιους εργάτες. Άλλοι περίπου 20.000 κοντρατάδος με τέτοιες βίζες έρχονται από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Παρόλο που οι νομοθεσίες ΗΠΑ και Μεξικού απαγορεύουν την πληρωμή προμήθειας σε μεσάζοντες για την εύρεση εργασίας εποχικών εργατών γης, η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί τον κανόνα, αναφέρει η οργάνωση Centro de los derechos del migrante (Κέντρο για τα δικαιώματα του μετανάστη ή CDM*).

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το CDM το 2013, το 58% των κοντρατάδος που ρωτήθηκαν είχαν πληρώσει κατά μέσο όρο 590 δολάρια μίζα σε μεσάζοντα για να τους βρει δουλειά. Για μία στις δέκα περιπτώσεις η δουλειά ήταν ανύπαρκτη. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί (47%) είχαν φορτωθεί δυσβάσταχτα χρέη και δάνεια με επιτόκια μέχρι και 80%, προκειμένου να ταξιδέψουν ως τις ΗΠΑ. Αυτές οι οφειλές, σε συνδυασμό με την εργασιακή εκμετάλλευση που γνώριζαν όταν και αν τελικά έφταναν στην πολυπόθητη δουλειά, σε πολλές περιπτώσεις μετέτρεπαν τη σχέση εργασίας τους σε σχέση δουλείας.

contratados site
image-2663

Το contratados.org είναι ένα σάιτ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του CDM, για να βοηθήσει τους συγκεκριμένους εργάτες, καθώς κι εκείνους που μεταναστεύουν στις ΗΠΑ με βίζες τύπου H-2B (για εποχικές μη αγροτικές δουλειές), να αλληλοενημερώνονται για τις παγίδες αυτού του συστήματος, που ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα δίκτυο κυκλωμάτων δουλεμπορίας. Όπως, αναφέρεται, πάντως, το σάιτ αφορά και άλλους εργάτες που αναζητούν δουλειά στις ΗΠΑ με άλλους τύπους βίζας. Ή ακόμα και ανθρώπους που περνούν τα σύνορα χωρίς θεωρήσεις, οι οποίοι αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό της οικονομικής μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται και από την στατιστική των συλλήψεων στα νοτιοδυτικά τους σύνορα.

Το πρώτο που δηλώνουν ότι επιδιώκουν οι δημιουργοί του contratados.org, είναι η διαφάνεια γύρω από τον ρόλο των μεσαζόντων και των εργοδοτών. Το δεύτερο είναι η ενημέρωση των εργατών για τις νομικές διαδικασίες, τα δικαιώματά τους και όσα πρόκειται να συναντήσουν αν αποφασίσουν να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι. Αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων (π.χ. ανώνυμης αξιολόγησης μεσαζόντων και εργοδοτών από τους ίδιους τους εργάτες) και με καμπάνιες ενημέρωσης μέσω ραδιοφώνου, εντύπων κλπ. Βασικός συνεργάτης του contratados.org είναι το Radio Bilingüe, το μοναδικό μη κερδοσκοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο στις ΗΠΑ, που ελέγχεται από λατινοαμερικανούς και μεταδίδει προγραμμα στα ισπανικά, για τις κοινότητες των μεταναστών.

Από την 1η Οκτωβρίου που η ιστοσελίδα λειτούργησε επισήμως, φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί ελάχιστες αξιολογήσεις εργοδοτών ή μεσαζόντων. Στην ενότητα για τα δικαιώματα των εργατών, ωστόσο, υπάρχει πλούσιο υλικό, με ηχητικές επεξηγήσεις και αφισάκια με κόμικς που συμπυκνώνουν βασικές συμβουλές με εύληπτο τρόπο.

contratados
image-2664

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τα διαδικτυακά μοντέλα που βασίζονται στη συμμετοχή χρηστών, παρομοιάζουν το contratados.org με το Yelp, μια αμερικανική πλατφόρμα αξιολόγησης τοπικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει πλέον αξιολογήσεις σε 29 χώρες. Είναι φανερό, πάντως, ότι το μοντέλο δεν είναι περιοριστικό. Μπορεί να εμπνεύσει πολλές παραλλαγές, που να αφορούν μικρότερες ή μεγαλύτερες κοινότητες για τις οποίες η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών τους θα ήταν ζωτικής σημασίας. Ποιός δεν θα ήθελε, για παράδειγμα, να δει ένα αντίστοιχο contratados.org για μετανάστες ή επισφαλείς εργαζόμενους σε κάποιον κλάδο της ελληνικής οικονομίας; Α, ναι, οι εργοδότες δεν θα ήθελαν.

 

Σημείωση:
*To Centro de los derechos del migrante (Κέντρο για τα δικαιώματα του μετανάστη ή CDM) είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005 από μια αμερικανίδα δικηγόρο που αναλάμβανε υποθέσεις μεξικανών εργατών που έπεφταν θύματα των κυκλωμάτων διακίνησης εργατών για αγροτικές δουλειές στις ΗΠΑ. Έχει γραφεία στις ΗΠΑ και στο Μεξικό και αναπτύσσει έργο στις κοινότητες των εργατών στο Μεξικό και στους χώρους εργασίας τους στις ΗΠΑ.


RELATED ARTICLES

Back to Top